sobota, 25 sierpnia 2012

Słodka sobota #69: Jabłka w karmelu na puddingu kokosowym
































Przypuszczam, że patrząc na zdjęcie przedstawiające dzisiejszy deser, trudno przewidzieć czym jest. Często tak jest, że to co jest nam obce, jednocześnie nie jest dla nas pociągające. Nie dajce się jednak nabrać swoim pierwszym instynktom, bo deser ten jest naprawdę pyszny. Dlatego ułatwię wszystkim sprawę i na wstępie wytłumaczę z czym to się je.
Spód deseru to delikatny pudding kokosowy, który powstał na bazie jajek, mleka kokosowego i cukru trzcinowego. Nie jest on za słodki, raczej powiedziałabym, że jest orzeźwiający, dlatego gdy go przygotowałam uznałam, że brakuje mu jakiegoś słodkiego i chrupiącego dodatku.
Wybór padł na jabłka w ryżowym cieście, a następnie zanurzone w złocistym karmelu. Po obtoczeniu ich w karmelu należy szybko je zahartować w zimnej wodzie z lodem, dzięku temu na jabłku utworzy się cudowna powłoka, która sprawi, że będzie ono chrupiące, a w środku jędrne.
Wierzch deseru zdobi pralina, czyli wiórki kokosowe oblane karmelem, ale przyznam, że jest to bardziej element dekoracyjny, ponieważ sam pudding i karmelowe jabłko tworzą już zgrany, słodki duet :)

Jabłka w karmelu 
  • 2 jabłka (u mnie antonówki)
  • 200 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • jajko
  • 125 ml wody
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego lub sezamowego
  • olej do smażenia
  1.  Mąkę ryżową oraz wiórki kokosowe mieszamy z rozbełtanym jajkiem i zimną wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, lecz lejącej śmietany.
  2.  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki i wrzucamy do przygotowanego ciasta.
  3. Rozgrzewamy wok z olejem do smażenia. Na drugim ogniu podgrzewamy cukier puder z 2 łyżkami oleju rzepakowego lub sezamowego.
  4. Od czasu do czasu mieszamy rozpuszczający się cukier puder. Najlepiej to robić drewnianym patyczkiem, ale można też łyżką. Gdy cukier się roztopi, powstanie gęsty, złocisty karmel, wtedy zdejmujemy garnuszek z ognia.
  5. Do dużej miski nalewmay zimnej wody i wrzucamy kilka kostek lodu.
  6. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jabłka w cieście. Smażymy z dwóch stron po kilka minut, aż się zarumienią.
  7. Następnie jabłka zaraz po wyjęciu z tłuszczu wrzucamy do karmelu (jeśli stężał należy go jeszcze raz rozpuścić). Przy pomocy drewnianego patyczka obtaczamy cząstki jabłka w karmelu.
  8. Jabłko w karmelu po chwili przekładamy do zimnej wody z kostkami lodu, chwilę trzymamy i wyciągamy, osuszając ręcznikiem papierowym. Czynność powtarzamy, a gotowe jabłka w karmelu odkładamy na talerz.
Pudding kokosowy
  • 400 g mleka kokosowego (duża puszka)
  • 5 jajek
  • 140 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła
  1. Kwadratową formę o bokach ok. 20 cm, smarujemy miękkim masłem.
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy na puszystą masę.
  3. Następnie dolewamy mleko kokosowe i dalej ubijamy.
  4. Miskę umieszczamy na garnkiem z gotującą się wodą, tak by woda nie dotykala misy. Pudding trzymamy w kąpieli wodnej przez 15 minut. W tym czasie mieszamy od czasu do czasu masę, bo stopniowo zacznie gęstnieć. Pilnujemy by ogień pod garnkiem nie był zbyt duży.
  5. Gęstą kokosową masę przelwamy do kwadratowej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pudding pieczemy przez 20-25 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, pudding powinien być lekko stężały i miękki w środku. Studzimy go, a następnie chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Karmelowa pralina z wiórkami kokosowymi

  1. Aby przygotować pralinę do ozdoby deseru należy zostawić trochę karmelu przeznaczonego dla jabłek.
  2. Na pergamin wysypujemy 3 łyżki wiórków kokosowych, na które wylewamy gorący karmel. 
  3. Po minucie masa już lekko stężeje, wtedy dzielimy ją na kilka porcji i wyginamy tworząc karmelową ozdobę.

Jabłka w karmelu na puddingu kokosowym
  1. Schłodzony pudding wyciągamy z lodówki i kroimy na kwadraty.
  2. Na środku talerza lub miseczki kłądziemy kwadrat puddingu (ja polałam jeszcze na około łyżką miody wymieszanym z sokiem z cytyny, aby prezentowało się ładniej).
  3. Na pudding kładziemy cząstkę karmelizowanego jabłka, a na jabłko kładziemy karmelową pralinę z kokosem. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tosia

23 komentarze:

  1. Wygląda kusząco:) Czy zamiast mąki ryżowej można użyć zblenodwanych płatków ryżowych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Co więcej, jeśli zamiast mąki ryżowej użyjesz mąki pszennej o też na pewno wyjdzie, po prostu trochę inna będzie konsystencja ciasta.

      Usuń
  2. Fajnie to wygląda i pewnie świetnie smakuje. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ślinię się ;p To musi smakować po prostu obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczny deser, taki sobotni, a do tego boskie zdjęcie!
    bardzo chętnie wypróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozłożyłaś mnie tym deserem!
    Cudowny.
    I ta kompozycja smaków.
    Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam!!
    Gdybyście były w Poznaniu to dajcie znać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pudding kokosowy ubóstwiam, jabłek w karmelu nigdy nie jadłam. Ale biorąc pod uwagę fakt, że są w karmelu, pewnie byłabym nimi zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wygląda i ciekawa kompozycja smaków ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygladaja lepiej niz od niejednego porfesjonalisty ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba się napracować, ale dla takiego efektu warto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny deser! wygląda jak z kawiarni( i to dobrej ;)
    Zarówno pudding na bazie mleka kokosowego, jak i jabłka w karmelu brzmią przepysznie! zrobię kiedyś na specjalną okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kaloryczna bomba.. ale warta grzechu!
    jeju, takie jabłka toż istna rozkosz.

    OdpowiedzUsuń
  13. aż ślinka cieknie! ^^
    pyszne i do tego cudnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. MMMM..... Pycha..... Mogę się poczęstować ? ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. o kurczę... pełen profesjonalizm! piękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  16. na taki deser to ja się piszę :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak tak patrzę na zdjęcie i czytam przepis, to sobie tak myślę, że Ty Tosiu uwielbiasz torturować swoich czytelników takimi boskościami jak te jabłka w karmelu na puddingu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastyczna mieszanka smaków! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mnie właśnie najbardziej pociąga to, co nieznane!
    A deser wygląda jak z gwiazdkowej restauracji:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...