poniedziałek, 25 października 2010

Sushi po polsku



  Kuchnia fusion to w skrócie połączenie różnych tradycji kuchni świata w jednym daniu.Ta nowoczesna sztuka kulinarna wymaga odwagi. 
  W trakcie tworzenia tego dania miałam pewne wątpliwości czy aby na pewno to dobry pomysł, ale jak wiadomo przy każdym dobrym projekcie muszą się pojawić wątpliwości albo na początku pracy, albo na samym końcu. Gdy spróbowałam sushi po polsku moja niepewność odeszła w siną dal. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników kuchni polskiej i japońskiej, a także kulinarny kompromis dla zwolenników tylko jednej kuchni. Sprawdzi się doskonale jako zakąska śledziowa do wódki.

Sushi po polsku
/ok. 15 sztuk/
2 płaty alg Nori,
2 ziemniaki,
małe opakowanie śledzi w sosie jogurtowo-śmietanowym,
średniej wielkości ogórek kiszony,
wasabi,
kolorowy pieprz, sól


  Nikt tego robić nie lubi, ale ziemniaki ktoś musi obrać. Gotujemy je w posolonej wodzie, następnie miksujemy na gładką masę dodając łyżkę sosu jogurtowo-śmietanowego.
Pół ogórka kiszonego kroimy w drobną kosteczkę, resztę zostawiamy do dekoracji. Filety śledziowe kroimy w paseczki.
Kładziemy płat nori na specjalnej macie bambusowej błyszczącą stroną do góry. Układamy na środku puree ziemniaczane pozostawiając marginesy. Posypujemy kawałeczkami kiszonego ogórka i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Na górze płata kładziemy paseczki śledzia. Zawijamy sushi przy pomocy maty bambusowej, kroimy na równe części ostrym nożem.
 Danie dekorujemy zielonym chrzanem - wasabi oraz ogórkiem kiszonym. Sushi podajemy także z sosem sojowym.
Smacznego !


Tosia

2 komentarze:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...