11 listopada ogłosiłyśmy na Facebooku konkurs pod nazwą #poswojemu. Nagrodą jest wspólne gotowanie w Kuchnia Spotkań IKEA w Warszawie. To nie wszystko, bo na drugiej kuchni będzie gotować Jola z bloga Przepisy Joli ze swoimi obserwatorami!
Dwie grupy, dwa pokolenia, ta sama potrawa, ale różne pomysły! Aby wygrać miejsce na warsztatach należało w komentarzu pod postem odpowiedzieć na pytanie: Czym według Ciebie różni się tradycyjna kuchnia od nowoczesnej? Wyłoniłyśmy spośród Was 6 osób, które 25 listopada w godzinach 11:00 - 15:00 wezmą udział w warsztatach. Nie zdradzimy jeszcze pełnego menu, ale możemy podpowiedzieć już teraz, że będziemy dużo - lepić :)
A oto wygrane odpowiedzi (kolejność przypadkowa):
Pat Slomska Dla mnie kuchnia tradycyjna to przede wszystkim kuchnia mojej Babci. Zawsze najlepsza, ta, do której wracam, po krótkich zdradach z wszelkimi współczesnymi trendami. Te zdrady występują, bez nich nie rozwijalabym się, stanelabym w miejscu. Ale to tradycja wygrywa. Kuchnia tradycyjna to Maria Disslowa i jej leguminy, baby ze 100 jaj. To Lucyna Ćwierciakiewiczowa i jej obiady na 5 zł. Tradycja to podstawa, bez której nie byłoby współczesności :)
Natalia Małachowska Pierwsza
myśl: tradycyjna kuchnia- to bezkonkurencyjne pierogi ruskie jednej
babci oraz pomidorowa z kluskami, racuchy z jabłkami i pulpety w sobie
pomidorowym (nie da sie opisać ich smaku <3) drugiej babci; kuchnia nowoczesna- to moje wybryki w kuchni-lekko,
świeżo, dużo warzyw i owoców. Mało i często, a nie dużo raz/dwa
dziennie. I te wszystkie przykłady z wcześniejszych komentarzy, ktore
jak czytałam myślałam "tak tak, to prawda, ma racje..." :)
Ale pózniej pomyslałam, ze tak naprawdę kuchnia tradycyjna, dla mnie, to wszystkie potrawy, którymi poszczycić sie moze dany kraj, region etc. Gdyż to wciąż jest kuchnia, którą je sie współcześnie. Jadąc np do Rosji nie ma szans by nie zjeść soljanki czy blinow, w Polsce bigos, ruskie czy schabowy z ziemniakami i zasmażana kapusta, Włochy to pizza i pasta itp itd. Wszystkie potrawy aktualne tak samo kiedyś jak i dzis. To sa wlasnie potrawy tradycyjne-tradycyjne dla danego regionu. I nie wpłynie na to upływ czasu :)
Ale pózniej pomyslałam, ze tak naprawdę kuchnia tradycyjna, dla mnie, to wszystkie potrawy, którymi poszczycić sie moze dany kraj, region etc. Gdyż to wciąż jest kuchnia, którą je sie współcześnie. Jadąc np do Rosji nie ma szans by nie zjeść soljanki czy blinow, w Polsce bigos, ruskie czy schabowy z ziemniakami i zasmażana kapusta, Włochy to pizza i pasta itp itd. Wszystkie potrawy aktualne tak samo kiedyś jak i dzis. To sa wlasnie potrawy tradycyjne-tradycyjne dla danego regionu. I nie wpłynie na to upływ czasu :)
Aleksandra Magon Tajników kuchni tradycyjnej uczę się od moich kochanych Babć, natomiast w przypadku kuchni nowoczesnej to ja pokazuję im to, czego nie znają.
Tak więc kuchnie tradycyjną od nowoczesnej różni nauczyciel :-).
(To Babcie mi jako berbeciowi pokazywały jak oddzielić żółtko od białka, nie tracąc cierpliwości przy 16 jajku. Ale teraz, jak ja je odwiedzam, pokazuję im lifehacka z sieci z pustą butelką pet. I o to chodzi, dwa skrajnie różne kulinarne światy, ale to nas w pewien sposób łączy, daje wspólny cudny czas.).
Pozdrawiam!
Marysia Niedek Tradycja jest baza, podstawa. Od niej zaczynamy, na jej podstawie wyłaniamy nasze ulubione smaki. A kuchnia nowoczesna jest wypadkowa tej pierwszej. Możemy juz gotować jak chcemy i czym chcemy. Babcia nie skrzyczy za wyjadanie surowego ciasta, a kawałek Brownie na śniadanie zamiast znienawidzonej leguminy może byc nasza nowa tradycja ;)
Kasia Strojna-Szwaj Kuchnia nowoczesna i tradycyjna to dwie siostry, które mimo wspólnych korzeni mocno się od siebie różnią. Nowoczesna czerpie od tradycyjnej zamiłowanie do lokalnych i świeżych produktów, ale dodaje do nich nutkę globalnej fantazji, lekkości i ekotrendu. Tradycyjna zaś jest konserwatywna, ale dla wielu to niezapomniane smaki młodości :D
Gratulujemy, czekamy na potwierdzenia czy pojawicie się na warsztatach i do zobaczenia! :)
Zróbmy takie warsztaty w Gdańsku:)
OdpowiedzUsuń