wtorek, 31 lipca 2018

Tarta z borówkami i bezą


Miałam piec torcik Pavlova, na widok którego dostaję odruchów Pawłowa. Życie jest kruche, więc zrobiłam kruchą tartę z borówkami i wodą usłaną różami.

Złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy, ale ta tarta to primaballerina. Czasem coś ją rozczuli, wiruje w bezowej tiuli, nawet jak się przewróci, do tańca zawsze powróci!


Tarta z borówkami i bezą / 23 cm
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 300 g borówek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody różanej
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

  1. Mąkę łączymy z posiekanym masłem, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy krótko ręcznie lub mikserem, jedynie do połączenia składników w zgrabną kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto cienko wałkujemy. Wykładamy ciasto na spód do tarty, robimy z wierzchu dziurki i zaznaczamy delikatnie widelcem boki. Kładziemy papier do pieczenia, który obciążamy suchym grochem lub ryżem.
  3. Tak przygotowany spód podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i pieczemy przez kolejnych 15 minut.
  4. W tym czasie borówki łączymy z wodą różaną, cukrem i mąką ziemniaczaną.
  5. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy masa się spieni (ale nie będzie jeszcze sztywna), dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy masę.
  6. Gdy cukier wymiesza się odpowiednio z białkami i utworzy sztywną masę, dodajemy ocet i krótko mieszamy.
  7. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej owoce, dekorujemy masą bezową i posypujemy płatkami migdałowymi. 
  8. Tartę pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Upieczoną tartę studzimy, oprószamy cukrem pudrem. Przed podaniem warto ją schłodzić w lodówce.
Tosia

8 komentarzy:

  1. Hej, nie lubie marnować jedzienia.. masz koncepcje co potem zrobić z 3 żółtkami? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ucieramy z cukrem na kogel-mogel i zapiekamy z jagodami <3

      Usuń
  2. Przepis nie wydaje się skomplikowany. Czym można zastąpić migdały?

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! to jest niesamowite. zakochałam się

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione połączenie smaków! :) Coś fantastycznego! Dodaję do zakładek i oczywiście jeszcze w tym tygodniu zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. This cake is delicious and easy to make. Hope you continue to share more delicious dishes. wordle hint

    OdpowiedzUsuń
  6. The tart with blueberries and meringue is a culinary masterpiece that tantalizes the taste buds with its perfect balance of sweet and tart flavors. Nestled atop a delicate, buttery crust lies a vibrant layer of plump, juicy blueberries, bursting with freshness and natural sweetness. But the true star of this dessert is the pillowy meringue topping, with its ethereal texture and light, airy sweetness that melts in your mouth with each heavenly bite.
    trust lawyer charlottesville

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...